browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Trainingsweekend voor ridders krijgt tweede editie

Posted by on 12 april 2019

Ingezonden bericht:

Na een succesvolle eerste editie van het Paard en Boogriddertrainingsweekend hebben Paard en Boog en Damad Horseshow besloten een tweede kamp te organiseren. Dit staat gepland op 1 en 2 juni. Hier leren ridders in spe hoe ze te paard veilig en effectief zwaard, bijl, werpspeer en natuurlijk lans en schild hanteren.

Meerdere mensen konden er het vorige kamp (30 en 31 maart) niet bij zijn en vroegen of er een tweede editie zou komen. Ook de deelnemers van het kamp gaven aan graag terug te komen. Wie de compilatievideo van het kamp ziet, zal begrijpen dat de deelnemers erg enthousiast waren.

Tijdens het weekend hebben de organisatoren groot uitgepakt. In een ingekorte riddershow lieten ze eerst zien wat de deelnemers dat weekend allemaal zouden leren. Daarna volgde een voettraining om gewend te raken aan de verschillende wapens.

Daarna werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen. De ene groep kreeg scholing in krijgskunsten te paard van Damien Madiot, terwijl Benjamin Drouet de andere groep de basis van een goed showgevecht aanleerde. Arno Hendriks bracht de deelnemers de techniek voor het boogschieten te paard bij.

Korte show

Op het einde van het weekend hebben de deelnemers in kostuum en op rijkelijk uitgedoste paarden onder begeleiding een korte show gegeven. Hierbij kwamen onder andere het ringsteken, appels met een zwaard doorklieven, het met een lans raken van de quintain en het steekspel aan bod, dit alles in galop. Uiteraard werd de show afgesloten met een duel te voet.

Opzet volgende kamp

De opzet van het volgende kamp zal grotendeels hetzelfde zijn. Het programma is iets aangepast waardoor de deelnemers nog meer te paard zullen zitten om het boogschieten te paard beter onder de knie te krijgen. De deelnemers die terugkeren zullen hun wapenvaardigheid verder kunnen verbeteren en wat meer in de show kunnen laten zien.

Eisen voor deelname

Om mee te kunnen doen, moeten ruiters minimaal 14 jaar zijn, een goede balans in het zadel hebben en een paard op één hand kunnen sturen. De trainers hebben ervaren ‘strijdrossen’ beschikbaar, maar meedoen met eigen paard is ook mogelijk.

Wel is het van belang dat het paard een goed conditie heeft en al het een en ander gewend is. De trainers nemen de nodige tijd om nieuwe paarden op een rustige manier aan het wapengekletter te wennen, maar als een paard al in rengalop wegspurt bij een opwaaiend zakje is dit waarschijnlijk niet een geschikt weekend voor hem.

Over de trainers

De trainingen worden gegeven door de Franse stuntman Damien Madiot uit Kaatsheuvel, de Franse stuntman Benjamin Drouet uit Tilburg en de Nederlandse trainer in boogschieten te paard Arno Hendriks uit Sprang-Capelle.

Madiot heet een eigen trainingsstal en geeft tientallen shows (waaronder uiteraard riddershows) per jaar en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het jousten (steekspel). Hij heeft zijn kunsten onder meer vertoond in de paardenshow Apassionata en bij de Eftelingvoorstelling Raveleijn.

Benjamin Drouet werkt al jaren voor Puy du Fou en is stuntman in Raveleijn. Hij kent alle kneepjes van het vak als het gaat om het ensceneren van een gevecht.

Arno Hendriks geeft sinds eind 2015 les in het boogschieten te paard. Voor hij aan boogschieten te paard deed, heeft hij zich geschoold in middeleeuwse krijgskunsten bij De Zwaardkring in Tilburg. Toen Madiot hem in 2017 vroeg of hij een keer mee wilde doen aan een riddershow hoefde Hendriks niet lang na te denken, hij ging meteen bij Damien in training en sindsdien hebben ze samen een handvol riddershows gegeven.

De filmpjes die Hendriks hierover op zijn Facebook plaatste leverden enthousiaste reacties op van mensen die dit ook eens zouden willen proberen. Zo ontstond al snel het idee om een riddertrainingsweekend te organiseren.

Meer informatie

Meer informatie, waaronder een voorlopig programma en een aanmeldformulier, is te vinden op https://www.paardenboog.nl/2019/04/05/ridderweekend/

Een uitgebreide videocompilatie van wat de deelnemers te wachten staat is te vinden op https://youtu.be/0xf90AltRU4

Een kortere video van de eindshow: https://youtu.be/fDldJWxkKyE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beheerders: Jan Wout de Geus en Martijn van der Veen