browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nederland doet mee aan GP-serie boogschieten te paard

Posted by on 30 januari 2019

Persbericht:

Kop fin

Nederland doet mee aan GP-serie boogschieten te paard

Voor het eerst vaardigt Nederland een team af naar de Europese Grand Prix-serie boogschieten te paard. Deze mogelijkheid is ontstaan door een gezamenlijke inspanning van de verschillende organisaties die hier les in geven in Nederland.

De International Horseback Archery Alliance (IHAA) organiseert sinds 2014 ieder jaar een GP-serie. De reeks bestaat uit drie wedstrijden die door het jaar heen op drie locaties (in Hongarije, Polen en Frankrijk) worden georganiseerd. Om mee te doen voor het landenklassement, moet een land naar iedere wedstrijd drie deelnemers sturen. De resultaten van deze deelnemers worden na de laatste wedstrijd opgeteld om zo een ranglijst van landen te vormen.

Groei in sport maakt deelname mogelijk

Door de inspanningen van de Horsebackarchers of Holland, Kessen Moving Mounted Archery en Paard en Boog Grand Prix mei 2017 Hongarijeheeft de sport in Nederland de afgelopen jaren een aardige groei doorgemaakt. Daardoor zijn er nu genoeg deelnemers van voldoende niveau om naar iedere Grand Prix een groep te sturen. De belangstelling is zelfs zo groot dat de Nederlandse organisaties zich nu genoodzaakt zien een selectie te maken.

Eisen voor deelname

José (2) smallZes deelnemers zijn al geselecteerd op basis van prestaties bij eerdere wedstrijden. De jongste deelnemer in deze lijst is tevens de hoogst scorende: de 14-jarige Siem Budding. De overige drie plaatsen zijn te winnen bij een kwalificatiewedstrijd die op 6 april op het terrein van Paard en Boog in Kaatsheuvel wordt gehouden. Overigens hebben al eerder Nederlanders individueel meegedaan aan Grand Prix wedstrijden, maar de resultaten telden in die gevallen niet voor het landenklassement omdat er niet genoeg Nederlanders waren om een heel team te vormen.

Kans op plaats in top 5

Grand Prix mei 2017 Hongarije 2De top 3 in het landenklassement bestaat doorgaans uit de organiserende landen (Hongarije, Polen en Frankrijk). Het is (nog) niet realistisch om te stellen dat de top 3 dit jaar gaat veranderen, maar Nederland maakt volgens IHAA-vertegenwoordiger Arno Hendriks wel een kans om in de top 5 te komen. “Duitsland en Zweden zitten nog boven ons niveau, maar we hebben al aardig wat horsebackarchers die beter scoren dan de Britten, dat gaat dus spannend worden!”

Foto’s: José Hendriks tijdens een (individuele) deelname aan de Grand Prix van Hongarije in 2017.

Een videocompilatie van deze Grand Prix is hier te zien:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Beheerders: Jan Wout de Geus en Martijn van der Veen